login bakaláři

Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

 

plakat skolni projekty evropske unie

 

Ve školním roce 2009/2010 se projektu zúčastnilo 2 883 škol, tzn. 71% dětí v cílové skupině. Účast v projektu každým rokem stoupá, ve školním roce 2013/2014 bylo zapojeno 3 530 škol a 456 233 dětí, ve školním roce 2014/2015 bylo zapojeno 3 741 škol a 509 030 dětí, ve školním roce 2015/2016 bylo zapojeno 3 809 škol a 539 733 dětí, ve školním roce 2016/2017 bylo zapojeno 3863 škol a 564 634 dětí, ve školím roce 2017/2018 bylo zapojeno 3935 škol a 905 917 dětí, ve školním roce 2018/2019 je zapojeno 3 964 škol a 920 992 dětí. Od školního roku 2014/2015 je projekt rozšířen o doprovodná vzdělávací opatření.

 

Doporučené produkty

Mezi doporučené produkty pro dodávky „Ovoce a zelenina do škol“ lze zahrnout následující: jablka, hrušky, broskve, nektarinky, hroznové víno, meruňky, jahody, švestky, rajčata, mrkve, ředkvičky, papriky, kedlubny, pomeranče, mandarinky, banány, okurky, třešně, ovocné a zeleninové 100% šťávy a ovocné protlaky.

Obecné doporučení k výběru ovoce a zeleniny

Sortiment čerstvého ovoce a zeleniny by měl být co nejpestřejší, přičemž by měly být upřednostňovány druhy ovoce a zeleniny našeho klimatického pásma, nejlépe místní produkce. Případné zahrnutí exotického ovoce či zeleniny lze považovat za zpestření a rozšíření znalostí v rámci učebních osnov seznámením se s druhy ovoce a zeleniny jiných klimatických pásem, například v návaznosti na výuku přírodovědných a zeměpisných předmětů.

Způsobilé produkty

Způsobilé produkty jsou produkty, na které se podpora Evropské Unie v rámci tohoto projektu vztahuje, a které jsu uvedeny  nařízení vlády č. 74/2017 Sb. v Příloze č.1. S ohledem na zajištění vysoké ochrany zdraví, sezónnost, dostupnost produktu a problematiku životního prostředí jsou dodávky produktů do škol omezey náledovně:

  • Čerstvé ovoce a zelenina (celé nebo upravené porcováním pokud to druh produku dovolí) – min. 75 %
  • Ovocné a zeleninové šťávy a ovocné protlaky (neochucované a bez konzervantů) – max. 25%


Produkty obsahující přidaný cukr, tuky, sůl a sladidla nejsou v projektu povoleny.

 

Hodnocení Projektu „Ovoce a zelenina do škol“

Hodnocení projektu „Ovoce a zelenina do škol“ probíhá každoročně již od roku 2010/2011 a je povinné podle předpisu evropského společenství.  Hodnocení projektu „Ovoce a zelenina do škol“ probíhá formou dotazníkového šetření.

Jako již v předešlých letech, i za rok 2013/2014 analýza vychází z dotazníkového šetření, jehož respondenty byli ředitelé škol, které se do projektu zapojily, a dodavatelé, kteří jim dodávali ovoce a zeleninu pro žáky 1. stupně základních škol. Do projektu "Ovoce a zelenina do škol" bylo ve školním roce 2013/2014 zapojeno 3530 základních škol a do dotazníkového šetření se zapojilo 3159 škol. Návratnost od škol tedy činí 89,5 %.

Respondentům z řad ředitelů byly položeny otázky na organizaci a realizaci projektu ve škole, na spolupráci s dodavatelem ovoce a zeleniny a hodnocení této spolupráce, na informovanost a zdroje informací k realizaci projektu, na spolupráci s rodiči a vliv rodinného zázemí a nakonec měli zhodnotit celkový průběh projektu v tomto školním roce a uvést plánované kroky pro příští školní rok.

Dodavatelé byli tázáni na množství dodávaného ovoce a zeleniny (v kusech a gramech), na formu, v jaké je školám dodávají, původ dodávaného ovoce a zeleniny (zda se jedná o bio, integrovanou či konvenční produkci a zda se jedná o vlastní produkci), na čem jsou založny případné rozdíly v intervalech dodávek a v sortimentu ovoce a zeleniny, které dovážejí do růzých škol, na doprovodné aktivity, které školám nabízeli, jakož i jejich využití školami.Oproti minulému roku nebyli již dodavatelé tázáni na frekvenci dodávek, druhy dodávaného ovoce a zeleniny a jejich geografický původ -  tato data jsou sbírána výkazy od dodavatelů, místo počtu dodávek je sledován průměný počet porcí  jednoho žáka za jeden měsíc školního roku.

Rodiče odpovídali na otázky ohledně stravovacích návyků v rodině, konzumace ovoce a zeleniny a byli též požádáni, aby uvedli změny u dětí, které zaznamenali od jejich vstupu do projektu.

Více informací získáte na stránkách Ovoce a zelenina do škol.

 

Základní Škola Moravany 
okres Pardubice
Komenského ulice 118, 
53 372 Moravany

IČ:48160164 | DIČ:CZ48160164

Účet: 19-2583910207/0100
Datová schránka: v4rwkds

Mgr. Felcmanová Jana
(ředitelka školy)
466 950 817, 734 658 764
jana.felcmanova@zsmoravany.cz

Mgr. Kelka František 
(zástupce ředitele školy)
466 950 817, 734 658 764
frantisek.kelka@zsmoravany.cz 

Jana Havlíčková
(hlavní ekonomka)
466 950 503
jana.havlickova@zsmoravany.cz

Mgr. Jitka Rathouská
(výchovná poradkyně)
603 536 366
jitka.rathouska@zsmoravany.cz

      

KALENDÁŘ AKCÍ

Žádné události k zobrazení

ŠKOLNÍ ČASOPIS MUF

ÚŘEDNÍ DESKA

NAŠE OBEC

PARTNEŘI ŠKOLY

 

AKTIVNÍ PROJEKTY

assk logo popisek

sportuj ve skole rgb 2000px

pro skoly aktivni skola 2018 19

logo proskoly

 

plakat skolni projekty evropske unie

 

logo recyklohrani 

skolsky portal rollup modra248

 

logo ms mt 2 male