Ve školním roce 2009/2010 se projektu zúčastnilo 2 883 škol, tzn. 71% dětí v cílové skupině. Účast v projektu každým rokem stoupá, ve školním roce 2013/2014 bylo zapojeno 3 530 škol a 456 233 dětí, ve školním roce 2014/2015 bylo zapojeno 3 741 škol a 509 030 dětí, ve školním roce 2015/2016 bylo zapojeno 3 809 škol a 539 733 dětí, ve školním roce 2016/2017 bylo zapojeno 3863 škol a 564 634 dětí, ve školím roce 2017/2018 bylo zapojeno 3935 škol a 905 917 dětí, ve školním roce 2018/2019 je zapojeno 3 964 škol a 920 992 dětí. Od školního roku 2014/2015 je projekt rozšířen o doprovodná vzdělávací opatření.
Doporučené produkty
Mezi doporučené produkty pro dodávky „Ovoce a zelenina do škol“ lze zahrnout následující: jablka, hrušky, broskve, nektarinky, hroznové víno, meruňky, jahody, švestky, rajčata, mrkve, ředkvičky, papriky, kedlubny, pomeranče, mandarinky, banány, okurky, třešně, ovocné a zeleninové 100% šťávy a ovocné protlaky.
Obecné doporučení k výběru ovoce a zeleniny
Sortiment čerstvého ovoce a zeleniny by měl být co nejpestřejší, přičemž by měly být upřednostňovány druhy ovoce a zeleniny našeho klimatického pásma, nejlépe místní produkce. Případné zahrnutí exotického ovoce či zeleniny lze považovat za zpestření a rozšíření znalostí v rámci učebních osnov seznámením se s druhy ovoce a zeleniny jiných klimatických pásem, například v návaznosti na výuku přírodovědných a zeměpisných předmětů.
Způsobilé produkty
Způsobilé produkty jsou produkty, na které se podpora Evropské Unie v rámci tohoto projektu vztahuje, a které jsu uvedeny nařízení vlády č. 74/2017 Sb. v Příloze č.1. S ohledem na zajištění vysoké ochrany zdraví, sezónnost, dostupnost produktu a problematiku životního prostředí jsou dodávky produktů do škol omezey náledovně:
- Čerstvé ovoce a zelenina (celé nebo upravené porcováním pokud to druh produku dovolí) – min. 75 %
- Ovocné a zeleninové šťávy a ovocné protlaky (neochucované a bez konzervantů) – max. 25%
Produkty obsahující přidaný cukr, tuky, sůl a sladidla nejsou v projektu povoleny.
Hodnocení Projektu „Ovoce a zelenina do škol“
Hodnocení projektu „Ovoce a zelenina do škol“ probíhá každoročně již od roku 2010/2011 a je povinné podle předpisu evropského společenství. Hodnocení projektu „Ovoce a zelenina do škol“ probíhá formou dotazníkového šetření.
Jako již v předešlých letech, i za rok 2013/2014 analýza vychází z dotazníkového šetření, jehož respondenty byli ředitelé škol, které se do projektu zapojily, a dodavatelé, kteří jim dodávali ovoce a zeleninu pro žáky 1. stupně základních škol. Do projektu "Ovoce a zelenina do škol" bylo ve školním roce 2013/2014 zapojeno 3530 základních škol a do dotazníkového šetření se zapojilo 3159 škol. Návratnost od škol tedy činí 89,5 %.
Respondentům z řad ředitelů byly položeny otázky na organizaci a realizaci projektu ve škole, na spolupráci s dodavatelem ovoce a zeleniny a hodnocení této spolupráce, na informovanost a zdroje informací k realizaci projektu, na spolupráci s rodiči a vliv rodinného zázemí a nakonec měli zhodnotit celkový průběh projektu v tomto školním roce a uvést plánované kroky pro příští školní rok.
Dodavatelé byli tázáni na množství dodávaného ovoce a zeleniny (v kusech a gramech), na formu, v jaké je školám dodávají, původ dodávaného ovoce a zeleniny (zda se jedná o bio, integrovanou či konvenční produkci a zda se jedná o vlastní produkci), na čem jsou založny případné rozdíly v intervalech dodávek a v sortimentu ovoce a zeleniny, které dovážejí do růzých škol, na doprovodné aktivity, které školám nabízeli, jakož i jejich využití školami.Oproti minulému roku nebyli již dodavatelé tázáni na frekvenci dodávek, druhy dodávaného ovoce a zeleniny a jejich geografický původ - tato data jsou sbírána výkazy od dodavatelů, místo počtu dodávek je sledován průměný počet porcí jednoho žáka za jeden měsíc školního roku.
Rodiče odpovídali na otázky ohledně stravovacích návyků v rodině, konzumace ovoce a zeleniny a byli též požádáni, aby uvedli změny u dětí, které zaznamenali od jejich vstupu do projektu.
Více informací získáte na stránkách Ovoce a zelenina do škol.